Wednesday, November 23, 2011

Log for today.

Asalamualaikum..
Now its already 2.29 am..and I cant sleep...nevermind..esok cuti.

Nak log apa aktiviti hari ni?

Pagi2 lps subuh terus kemas rumah...sambil masak sapu2 kat luar .By 9.30 am dah siap semuanya hal2 rumah ni..rumah dah kemas,dah masak,dah sidai kain...I always do multitask at one time..inilah kebiasaan sy,selagi semua perkara utama tak beres mmg sy tak akan sentuh perkara yang remeh...ex..fb,borak2,dsb ...Kita kena disiplin dan cekap dlm ape juga perkara.

Buat kerja walau sekecil mana pun mesti ade perancangan strategik..barulah sesuatu  itu dpt disiapkan dengan cepat dan cekap..tak suka tembe2.Saya kadang2 hairan sesetengah orang boleh meninggalkan kerja2 yang belum beres dan buat kerja lain pulak..rimasnya tengok.

Then pergi sekolah.Sampai sekolah around 10.30 am..sy lihat banyak kereta parking ..rupa2nya hari ni adalah hari ibubapa mengambil RM100.,wah ramainya..sanggup beratur panjang demi nak duit tersebut.Bertanya dalam hati..kenapa kalau mesyuarat PIBG yang dtg tak sampai 100 orang? Nampaknya ibubapa lebih prihatin tentang duit jika nak dibandingkan dengan perihal PIBG.Dalam tempoh tidak sampai 2 jam sebahagian duit dah diagihkan..harap2 gunakanlah duit tu untuk anak2..jangan balik menyinggah Mcd atau KFC sudahlah....belilah keperluan persekolahan spt alat tulis,kasut dsb.Memanglah bantuan jauh dari mencukupi ..at least something than nothing.

Tapi itulah..manusia mmg selalu tak pernah puas..tak pernah bersyukur..dibagi salah tak dibagi pun salah..ade je yang tak kena...tak habis2 dengan politik..I hate to hear about politics..sbb kdg2 yang buruk jadi baik,yang baik jadi buruk..yg betul jadi salah,yg salah jadi betul..yang sikit ditokok tambah...semua kerana nak puaskan  politik masing2..kadang2 sesama rakan pun dah tak jadi selesa bila cerita bab2 politik ni..dekat2 pilihanraya nnti lagilah bertambah panas...lantak kau la labuuu..ape susah2 sampai masa pangkah je la..undi kan rahsia.

Lepas tgk guru2 tingkatan mengagih duit..sy masuk kat ofis..penuhlah meja dengan surat2 , report pep akhir tahun pelajar yg nak kena tandatangani...dll.maklumlah dah seminggu tak masuk ofis..kerja sentiasa menunggu..so kena siapkan dulu..dengan penuh sabar menyain satu persatu...

Lepas siap kerja menyain...ade lagi satu kerja yg penting nak diselesaikan...mengisi markah prestasi guru2 sesi petang..Haihh inilah perkara rumit ...nak meletak markah utk individu2 guru...saya gagahkan diri untuk siapkan semuanya wp tengkuk ni dah rasa sakit mengadap monitor dlm tempoh agak lama..Itulah sy..selagi tak beres sesuatu  kerja sy akan tetap bereskan ...is it a good  or bad? I think its good fr the job but bad fr our body..bcoz you push yrself even if you are already tired.

Saya berdoa agar markah yg diberikan itu adil ...perkara ini mmg susah..siapalah kita nak mengadili org lain hanya dgn memberi angka tertentu..It is very subjective and I leave the rest to Allah SWT..yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yg buruk itu dtgnya dari sy..
Allah pemberi rezeki.

Saturday, November 19, 2011

PD

Asalamualaikum,
Minggu ni agak memenatkan..been spent 4 days at Tiara Beach Resort attending taklimats and bengkels ( maaf bahasa yg sy gunakan dlm blog ni bahasa rojak..) walaupun ddk saje memasang telinga tp penat.Ia mengenai KSSM iaitu Kurikulum Standard Sekolah Menengah yang akan dilaksanakan di Ting 1 pada 2014.Sebelum dilaksanakan kurikulum ini akan diuji rintis kat sekolah selama 3 bulan..feb-apr 2012..Tujuannya supaya  BPK dapat feed back dari sekolah2 so that ia boleh diperbaiki dari segi kesesuaian,kekangan dan penambahbaikan sebelum dilaksanakan di sekolah menengah pd 2014. Secara keseluruhan yang paling penting utk KSSM ni ..kurikulum yang digubal akan menyediakan pelajar2 yang dpt menangani masalah abad 21..and the most important is akan diterapkan '√člemen Merentas Kurikulum"(EMK) iaitu ada 3 ,

  1. Kreativiti dan Innovasi
  2. Teknologi maklumat dan komunikasi(TMK/ICT)
  3. Keusahawanan.
Semua subjek ditingkatan satu akan diubah suai spy akan ade kronologi cth  subjek matematik ,tajuk kebarangkalian akan diperkenalkan diting 1 lagi dan akan disambung di ting 4 /5. Subjek sivik dan kewarganegaraan akan diserapkan dlm subjek sejarah..itu sebahagian daripada perubahannya.

Saya bertolak ke PD pada ptg selasa lps,sampai Tiara pkl 5 ptg..terus check in..dapat 1 apartment .,ade dua katil,1 ruang tamu dan agak besar jgklah utk ddk sorang selama 4 hari..tak ada roomate ..dpt plk bloknya jauh dari tempat makan and ballroom tempat seminar.Masuk kebilik try wifi kot2 ade.. ..hampeh.Pergi kat lobby tanya kat bdk kaunter boleh tak  access wifi.. bdk tu jwb " akk boleh guna wifi cafe,tapi kena mintak password kat cafe tu"hmm.. takkan nak kena ddk kat cafe...frust la mcm ni ..mesti bosan sorang2 kat bilik with no internet.

Then ptg tu che abang ajak pergi ke kedai dkt2 PD tu kot2 ade jual broadband..Alhamdullilah beli broadband maxis...boleh topup on line mcm prepaid ...wahh senang rupanya guna bb ni..kalau tahu begini dah  lama beli..ketinggalan zaman betul hehe.but the slack thing was my computer plk hang ..tak boleh jgk on internet..mlm tu my little girl and abahnya balik ke banting sbb esok sekolah ..dan bwk sekali komputer tu balik kerumah ..nnti abang repair dan hantar balik ke PD kirim kat ckg sy yg nak g PD jgk hari berikutnya.The next day komp sampai kat sy...masa rehat try on internet...akhirnya berjaya..(* kat rumah abang repair sampai pkl 5 pg..dpt tido setengah jam aje sebelum g sekolah....haha ..sy tahu dia selalu akan berusaha to please me)

Seronok jgk sekali sekali g kursus ni..dpt berkenalan dgn kawan baru,jumpa kawan lama..yg kebanyakannya dah jadi pengetua sekolah.,bertukar2 cerita dan pengalaman membuat kita lebih bersemangat dan ingin memajukan diri lagi..
.tapi yang agak mencuit hati ialah  satu hari tengah makan malam masing2 bercerita pasal bola antara Indon- Malaysia..seorang cikgu dari SMK Pendidikan Khas ni ada masaalah cacat penglihatan..dengan selamba dia berckp " sy memang tak suka tengok2 bola ni..buat sakit hati je.."  dia tengok bola????

Kawan baru kak Izan Pengetua SMK Kiaramas KL..
(  Telok Kemang  pada petang 16 Nov)
Tq  belanja makan kat situ...


posing kat Pantai Telok Kemang.

Bersama Pn hjh Asmah- guru sejarah sekolah sy.


Suasana di Ballroom Tiara

Monday, November 14, 2011

Presentation tips on Publis Speaking.

Asalamualaikum.........
( for spm candidates: Best of Luck can find quest fr revision here)
Ramai diantara kita yang menghadapi masaalah ketika nak buat presentation dan juga public speaking..malah ade yang rasa gementar,takut ,nak terkucil dan bermacam2 rasa lagi.Perasaan ni berlaku bila kita diminta utk berucap,present,dsb.For me this is normal..a bit ketaq is normal to boost yr idea..sy teringat sewaktu menghadiri kursus TK3 di hotel Int KL...setiap org kena present 3 bahagian iaitu power point,speaking and group presentation.
Yang paling lucu ialah public speaking in English..semua orang like zombii tak ade yg duduk ..practising sambil menunggu pengadil dtg nak nilai sorang2...wp guru dah biasa bercakap kat depan tapi nampak sgt semua nervous..yalah kena bercakap sorang kat depan and the rest tgk kita while two person judging us to give marks.."aiyoo butterflies in the stomach"kata cikgu india sebelah sy..padahal dia cair BI..tapi bila turn dia speaking aku tgk ckp merapu je..out of topic.
Hmm..mujur PTK dah dimansuhkan..beruntunglah yg tak pernah lalui PTK mcm kita org..seminggu full kena torcher gara2 nak naik pangkat..ishish.
Tapi sy rasa mereka yg tak lalui pengalaman mcm kami tu yg sebenarnya rugi hehe..


"For one thing ,public speaking is the royal road to self-confidence.The ability to communicate effectively with others and win their cooperation is an asset for in men moving to the top."
Jadi kita kena tanamkan sifat yakin diri supaya berani bila diminta berucap didepan khalayak.


Tips For Presentation:


  1. Know the needs of your audience and match your contents to their needs.  
  2. Know your material thoroughly. Put what you have to say in a logical sequence.
  3. Ensure your speech will be captivating to your audience as well as worth their time and attention.
  4. Practice and rehearse your speech at home or where you can be at ease and comfortable, in front of a mirror, your family, friends or colleagues.
  5. Use a tape-recorder and listen to yourself. Videotape your presentation and analyze it.  
  6. Know what your strong and weak points are.
  7. Emphasize your strong points during your presentation.
  8. When you are presenting in front of an audience, you are performing as an actor is on stage.
  9. How you are being perceived is very important.
  10. Dress appropriately for the occasion.
  11. Be solemn if your topic is serious.
  12. Present the desired image to your audience. Look pleasant, enthusiastic, confident, proud, but not arrogant.
  13. Remain calm. Appear relaxed, even if you feel nervous.
  14. Speak slowly, enunciate clearly, and show appropriate emotion and feeling relating to your topic.
  15. Establish rapport with your audience.
  16. Speak to the person farthest away from you to ensure your voice is loud enough to project to the back of the room.
  17. Vary the tone of your voice and dramatize if necessary.
  18. If a microphone is available, adjust and adapt your voice accordingly.

Friday, November 11, 2011

My little kid

Asalamualaikum,
Semalam betul2 keseorgan kat pejabat.Selepas pukul 5 ptg all staf dah balik and my assistance pun kena balik pukul 3 sbb the other assist. tengah bercuti honey moon.. bila tak ade org lain kat pejabat tu I am the last who leave the school and make sure semua yg ade  di pejabat spt komputer,aircond dll ditutup.Semalam juga YB menteri pelajaran dtg ke Matrik Banting..dan biasalah bila menteri datang,pengarah,pegawai pun turun ke Banting...mereka mesti lalu sekolah kami..dan dengan tak tentu pasal akan ade sedikit kebimbangan mungkin ..manalah tahu ade pengarah nak menyinggah..so sy pun meminta pengawas pergi ke setiap kelas meminta agar kelas2 dlm keadaan bersih dan tersusun..maklumlah dah lepas xm ni pelajar tend to make the kelas tunggang langgang..just fr precaution in case ..Alhamdullilah everything was under control .

Sementara menunggu nak balik tiba2 dengar pintu pejabat dibuka..ah budak kecik ni dah dihantar oleh abahnya kapada sy..apalagi abahnya nak pergi main tenis lah tu...tak apelah at least ade kawan tengah boring2 ni..we spent about 20 mins in my office..and tak sangka my little kid is actually very creative..sebelum ni dah pernah tengok dia melukis and siap dia jadikan macam komik..sambil ralit dia buat kerja dia sy curi2 tangkap gambar apa dia buat:
 my youngest Aqilah Hazwani bt Abdul Halim , 7 years.
                                                 
                                                                                                                                                               
sedang tekun mencipta soalan..
                                                        .

on the way nak siap


soalan  padankan tulisan jawi vs rumi ...dah siap..

sendiri buat soalan ..sendiri jawab..

BANK SOALAN

visual dictionary for mathematics

visual dictionary for mathematics
Dictionary ini akan menerangkan secara visual tentang perkataan2 matematik..ini akan membolehkan pelajar atau guru atau sesiapa saja lebih faham tentang perkataan itu..any mathematic term that you want to understand more ..you can gain it from this visual dictionary.....MEMANG BEST....!!!
Dear students ,enjoy the exercises...start your revision now......I will upload more exercises on mathematics and add maths in future.. Strive hard to get A1 ...good luck! Utk enlarge klik petak empatsegi kanan sekali. from:Pn Rahmah

ANSWERING TECHNIC ON ADD MATHS

GUIDLINES ON ADDMATHS...nota ini sgt berguna kepada pelajar..boleh upload atau print terus!

Read this document on Scribd: fORMAT